1 december 2022
Geplaatst door TeamLinck-Oss

Trots, groen, verbinding en ambitie. Dat zijn de vier essenties van AM voor de plannen van Linck, vertaald in een DNA-document mét tien gouden regels. Elk besluit en ieder detail wordt aan deze voorwaarden getoetst, waardoor het kwartet belangrijke waarden ook stevig verankerd is. 

AM-ontwikkelingsmanagers Lars Drijvers en Marcel Janssen kunnen de essenties inmiddels dromen. Het tweetal is al vanaf het eerste moment bij de herontwikkeling van het voormalige Osse Belastingkantoor betrokken. Maar waar leiden de uitgangspunten uiteindelijk toe? “Linck wordt vooral een fijne, groene plek om elkaar te ontmoeten”, vat Lars samen. “Voor bewoners én omwonenden.”

Volop linkjes
Zonder dat de ene essentie belangrijker is dan een andere, is ‘verbinding’ de meeste uitgesproken van de vier. In de plannaam natuurlijk, als synoniem met een extra ‘c’, maar ook in het ontwerp en de invulling daarvan. “Dat begon eigenlijk al in de tender- en selectiefase, waarbij we verbinding zochten met Ossenaren en hun stad”, vertelt Marcel. “We hebben toen een denktank en een participatiegroep opgericht om mee te denken over de invulling van Linck. En dat zullen we tot aan de planfase blijven doen.”

“Toekomstige huurders en woningeigenaren delen niet alleen ruimtes, maar ook mobiliteit”

Op tekening is het project inmiddels net zo doorspekt met schakels. Marcel: “Zo wandelen toekomstige bewoners straks via loopbruggen van gebouw naar gebouw. En andere Ossenaren bewegen via doorgangen in Linck van het centrum naar de Raadhuislaan.” Verder zijn (sociale) huur- en koopwoningen gemengd, kunnen bewoners elkaar ontmoeten in gezamenlijke vertrekken en treffen ze plaatsgenoten in de stadskas of het openbare groen. “Én… ze delen niet alleen ruimtes, maar ook mobiliteit met bijvoorbeeld deelauto’s en fietsen”, voegt Lars toe.

‘Een blauwdruk voor bouwplannen in Oss’
Wees trots op Linck, wees trots op Oss. Zo luidt de eerste gouden regel uit AM’s DNA-document. Zonder dat er ook maar een schop in de grond is gezet, lijkt dat nu al te lukken. De reacties zijn positief. “Joop van Orsouw, wethouder toen de gemeente de prijsvraag uitschreef, noemde Linck zelfs ‘een blauwdruk voor toekomstige bouwplannen in Oss’”, aldus Lars. “Hij was onder meer enthousiast over de Friends-woningen. Binnen dit woonconcept delen mensen een huis, maar hebben ze wel een eigen slaapkamer en sanitair.”

“Met deze woonvorm spelen we in op uitdagingen, zoals woningnood en eenzaamheid”

“Met deze woonvorm spelen we in op uitdagingen zoals woningnood, ruimtegebrek en eenzaamheid”, vertelt hij verder. “En op andere fronten raken we nog veel meer maatschappelijke thema’s. Van hittestress en biodiversiteit tot inclusiviteit en duurzaamheid: ze komen allemaal aan bod.”

Voorbereiding bestemmingsplanprocedure
Op dit moment is AM samen met de gemeente Oss druk bezig met de voorbereidingen op de bestemmingsplanprocedure. “We koersen af op start verkoop eind 2023 of tijdens het voorjaar van het 2024”, aldus Marcel tot besluit. “Gelukkig hoeven geïnteresseerden niet zo lang te wachten met inschrijven. Dat kan nu al op linck-oss.nl/aanmelden.”

Tot de oplevering van Linck vertellen AM-collega’s en andere projectbetrokkenen nog veel meer verhalen. Ze zoomen in op details, lichten een bepaald thema uit en delen nieuws. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.