8 december 2022
Geplaatst door TeamLinck-Oss

Eén blik op het digitale portfolio van het Rotterdamse ontwerpbureau KCAP en je weet genoeg: die hebben veel in hun mars. Ze zijn superveelzijdig en werken in heel Europa en Azië aan de uitdagendste projecten. Binnenkort ook in dit fraaie rijtje: Linck. KCAP-partner en stedenbouwkundig architect Jeroen Dirckx vertelt over het ontwerp aan de Raadhuislaan. 

Nee, natuurlijk is Oss geen Singapore, Zürich of Amsterdam. Maar Jeroen ziet Linck wel degelijk als bijzondere aanvulling op het projectoverzicht. “Dat heeft alles te maken met de cross-disciplinaire benadering”, vertelt hij. “We hebben een architectonisch, een stedenbouwkundig én een landschapsontwerp gemaakt, waardoor de verschillende onderdelen optimaal op elkaar zijn afgestemd. Ook cruciaal: de aandacht voor sociale duurzaamheid.”

Tender-tandem
Voor de herontwikkeling van het voormalige Osse belastingkantoor schreef de gemeente een prijsvraag uit. Daarbij vormde KCAP een tender-tandem met AM ontwikkeling. “Tijdens de kandidatuurstellingsronde werden we geselecteerd, maar we scoorden niet het beste”, gaat Jeroen zo’n anderhalf jaar terug in de tijd. “Dat prikkelde ons om de lat nóg hoger te leggen. De verbindende route over de daken, die we in eerste instantie zelf te ambitieus vonden, keerde bijvoorbeeld terug op tekening.”

“De verbindende route over de daken, die we in eerste instantie zelf te ambitieus vonden, keerde terug op tekening”

Tijdens de selectieronde kwamen AM en KCAP wél als winnaar uit de bus. Met overmacht: ze haalden op alle elementen het hoogste puntenaantal. Jeroen: “Doordat we goed hebben geluisterd naar het bewonerspanel, werden we publiekslieveling. Zo is na sessies met omwonenden zelfs één van de gebouwen geschrapt. En het mooie is dat die keuze het ontwerp beter heeft gemaakt. Bovendien werd iedereen blij van nog meer groene aanzichten met hetzelfde volume.” 

Verbinding > link > Linck
Er ligt nu een voorlopig ontwerp dat dus het beste aan de gemeenteopdracht voldeed. Met drie basiselementen: de levendigheid van de Raadhuislaan en Lievekamplaan, de rust aan de groene achterzijde en volop aandacht voor verbinding in en rondom het gebied. Dat laatste verklaart de naam van het plan. 

“Doorsteekjes in het gebied vormen een schakel met het stadscentrum”, legt Jeroen uit. “Verder zijn er talloze ontmoetingsplekken voor bewoners in en om de gebouwen. En in de openbare ruimte ook voor andere inwoners van Oss. Linck draagt stevig bij aan community building.” Kent de lead ontwerper vergelijkbare woonvormen in Nederland? “Hier is het zeer zeldzaam. In steden als Zürich en Wenen komt het in de vorm van woongemeenschappen wel vaker voor. Ook met tweehonderd woningen, zoals bij Linck, of zelfs groter.”

“In de gebouwen zitten veel verspringingen, waardoor er ook veel verschillende plattegronden zijn”

Highlights architectuur
Net zo ambitieus als de sociale component is de architectuur van de woontoren en de vier losse bouwwerken die verbonden zijn met loopbruggen. “In de gebouwen zitten veel verspringingen, waardoor er ook veel verschillende plattegronden zijn en extra kwaliteit met terrassen”, legt Jeroen uit. “Aan de stedelijke rand sluiten we qua uitstraling aan bij de baksteenarchitectuur van de bestaande gebouwen. Met een lichte steen, wat goed is tegen hittestress. De gevels in het binnengebied en die van de bovenste verdiepingen worden met hout bekleed. En alles wordt supergroen, wat past bij het duurzame karakter van Linck. Nóg een aspect dat het project bijzonder maakt!”


Benieuwd naar meer werk van KCAP? Werp een blik op hun portfolio. Goed om te weten: ze waren al eerder betrokken als ontwerper van het Sibeliuspark in Oss en krijgen ook een rol als stedenbouwkundige, architect en landschapsarchitect bij de herontwikkeling van Raadhuislaan-Zuid.