Plan Linck

Tweehonderd appartementen voor jong en oud, in een mix van (sociale) huur- en koopwoningen, en een parkachtige buitenruimte. Met op de begane grond aan de Raadhuislaan: een commerciële plint. Dat is Linck in een notendop. Maar…

… Linck is niet zomaar een nieuwbouwproject: het is in vele opzichten uniek en grensverleggend. Voor Oss en daarbuiten. Ook raakt het plan verschillende maatschappelijke uitdagingen.

Verbindingen: van loopbruggen tot stadskas

Zoals de naam doet vermoeden, legt Linck op allerlei manieren bijzondere verbindingen. Tussen de bouwwerken: loopbruggen zorgen ervoor dat bewoners van gebouw naar gebouw kunnen bewegen. Tussen Linck en het centrum: doorsteekjes vormen de ideale schakel. En tussen bewoners en hun stadsgenoten: ze treffen elkaar in de stadskas of in het openbare groen.

Vrijblijvend delen

‘Linckers’ onderling kunnen elkaar natuurlijk ook in die kas of in het binnenhof ontmoeten. Net als in de diverse gezamenlijke vertrekken of de gedeelde daktuin. En ze delen niet alleen ruimtes, maar ook mobiliteit, zoals deelauto’s en deelfietsen. Als bewoners dat willen natuurlijk: niets moet, alles mag.

‘Friends-woningen’

Huur- en koopwoningen zijn niet verdeeld in blokken, maar gemengd voor een mooie mix van bewoners. Bijzonder in het geheel zijn de Friends-woningen, waarmee Linck hoopt bij te dragen aan de woningnood, ruimtegebrek en eenzaamheid. Binnen dit woonconcept delen mensen namelijk een huis, waarbij ze wel een eigen slaapkamer en sanitair hebben. Zoals in die bekende Amerikaanse tv-serie.

Supergroen en superduurzaam

Als je nu op de hittestresskaart van Oss kijkt, zul je op deze locatie een rode vlek zien. Straks is deze supergroen, vergelijkbaar met Linck zelf. Het project heeft die natuurlijke uitstraling vooral te danken aan het prachtige parklandschap, dat bovendien bijdraagt aan de biodiversiteit van de plek en de stad.

Ook is het plan superduurzaam door onder meer het toepassen van hernieuwbare energiebronnen, hoogwaardige isolatie en collectieve zonnepanelen.

Etalage van de Stad

Aan de Raadhuislaan is op de begane grond ruimte voor een commerciële plint, waarmee Linck zorgt voor extra levendigheid van in straat. Maar niet zomaar één: dit wordt de Etalage van de Stad. Hier staat innovatief ondernemen centraal, met een focus op de sustainable development goals (SDG’s) én op de rijke stadshistorie van Oss.

De precieze invulling? Die is nog niet bekend. Maar het staat wel vast dat het inwoners trots moet maken.