logo
  • Blog
  • 7 mei 2024
  • Geplaatst door TeamLinck-Oss

Het STOMP-principe: voor duurzaamheid én gezondheid

Binnenkort in Oss: STOMP, een ontwerpprincipe voor duurzame mobiliteit in gebiedsontwikkeling. Ontwikkelaar AM past de beginselen namelijk toe bij project Linck. Met STOMP geven ze prioriteit aan mobiliteitsvormen die niet alleen beter zijn voor het klimaat, maar ook voor de bewoners zelf. Malika van de Weerd, programmamanager duurzaamheid bij AM, legt uit hoe dit zit. 

“STOMP staat voor Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer, Mobility as a Service en Privéauto”, steekt Malika van wal. “En bij deze termen hoort een duidelijke hiërarchie. We stimuleren stappen het meest en het nemen van de privéauto het minst. Zo kiezen we niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor gezondheid – belangrijke speerpunten binnen onze organisatie. Natuurlijk, bewoners maken straks hun eigen keuzes, maar we kunnen ze op z’n minst helpen voor de gezondste te gaan.”

 

“Er is alle ruimte voor prettige looproutes, 
met veel groen en zitgelegenheden”

 

S, T en O: ideaal
STOMP en Linck: ze lijken perfect bij elkaar te passen. De nieuwbouw verrijst namelijk op loop- en fietsafstand van talloze voorzieningen, het stadscentrum én het station. De S, T en O zijn daardoor perfect te stimuleren. Maar hoe komt dat tot uiting in het projectontwerp? “De openbare inrichting wordt autoluw”, geeft Malika een voorbeeld. “Verder is er alle ruimte voor prettige looproutes, met veel groen en fijne verblijfsplekken. En in het bouwwerk staat de trap centraal, niet de lift. Zo wordt stappen ook binnen aantrekkelijk.”

M: op basis van behoefte
Als bewoners straks niet te voet naar hun plaats van bestemming gaan, kunnen ze gebruik maken van Mobilty as a Service (MaaS). Oftewel: deelmobiliteit, zoals deelfietsen, deelbakfietsen en deelauto’s. Hoe het aanbod er straks in Linck uitziet, is nog niet in beton gegoten. Malika: “Om een inschatting van de vervoersmiddelen te kunnen maken, is een zorgvuldige analyse van de doelgroepen en hun behoefte belangrijk. Staat het aanbod? Dan bieden we testabonnementen aan, monitoren we het gebruik samen met de aanbieder en sturen we bij waar nodig.” 

“Veel data van andere projecten is er helaas niet, waardoor deelmobiliteit nog behoorlijk pionieren is”, vervolgt de programmamanager duurzaamheid. “Het zou gaaf zijn als Linck, samen met een aantal andere projecten met deelmobiliteit, helpt in het ontwikkelen van de nodige kennis en ervaring voor nieuwe initiatieven.”

P: zo min mogelijk
Hoeveel parkeerplekken er bij Linck precies voor privéauto’s komen, wordt onderzocht door het opstellen van een parkeerbalans. Daarbij kijken we naar de parkeerbehoefte, maar wel vanuit de STOMP-gedachte – waarin de privéauto het minst centraal staat. En dat komt een andere ontwikkeling goed uit: de verdichting van het stedelijk gebied. “Waar parkeerplaatsen zijn, is geen plek meer voor woningen, groen of kwalitatieve openbare ruimte”, maakt Malika duidelijk. “ En die zijn erg welkom. Het is dus ook een ‘ruimteding’.”

 

“We faciliteren de mensen die een auto nodig hebben, maar wel pas nadat we alles gedaan hebben qua S, T, O en M; ook dát is STOMP”

 

“Veel middelgrote en kleine gemeentes vinden het vaak spannend om een lage parkeernorm te hanteren, maar de praktijk laat steeds vaker zien dat het kan”, vertelt ze verder. “Zo is de norm op plekken in Amsterdam en Utrecht zelfs 0,3. Dat wil zeggen: één auto op drie huishoudens. Uiteraard kijken we bij Linck ook goed naar de parkeerbehoefte van de bewoners en bezoekers. We faciliteren de mensen die een auto nodig hebben, maar wel pas nadat we alles gedaan hebben qua S, T, O en M. Ook dát is STOMP.”

Communicatie is belangrijk
Om van het principe een succes te maken, zijn het ontwerp van de openbare inrichting en het bouwwerk dus cruciaal. Net als het aanbod in deelmobiliteit: bewoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de juiste vervoersmiddelen beschikbaar zijn. Vooral een divers en betaalbaar aanbod is één van de succesfactoren. En er is nóg een aspect belangrijk. 

“Communicatie”, stelt Malika. “Zeker in middelgrote steden zijn STOMP en deelmobiliteit vrij nieuw. We nemen geïnteresseerden en bewoners daarom vanaf het begin mee en stimuleren waar we kunnen. Bijvoorbeeld met testabonnementen en door te laten zien wat mensen besparen in tijd en geld. Hopelijk wordt het een groot succes!” 


Tot de oplevering van Linck vertellen AM-collega’s en andere projectbetrokkenen nog veel meer verhalen. Ze zoomen in op details, lichten een bepaald thema uit en delen nieuws. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
 

Deel
Gekopieerd!